Forside-NVGB.jpg

Børneroman. 251 sider. Character Publishing 2018
Illustrationer: Gunvor Rasmussen
ISBN: 978-87-995928-3-8

Kom med på en fantastisk rejse gennem astronomiens historie i selskab med 8-årige William og hans pudseløjerlige tante Gunvor – og hvad er det egentlig for en mærkelig lyd, der kommer nede fra kælderen?

Roman for børn (og andre nysgerrige væsner) om videnskabens historie – om de vilde opdagelser, de skøre videnskabsfolk og om det fantastiske univers, vi er en del af. Gennem fiktion giver bogen adgang til en verden af videnskab, som ellers kan være lidt svær at tage hul på over godnatlæsningen. Ud fra grundspørgsmålet "Hvordan ved vi egentlig det, vi ved?" undersøger bogen, vores verdensbillede, videnskabelige metoder og forskellen på tro og viden. Måske ikke helt enkle emner for en børnebog, men ikke desto mindre vigtige i en verden fuld af mere eller mindre sandfærdige informationer ...

Og jeg tror, at selvom om børn måske ikke forstår det hele, så får de en nysgerrighed på verden og en anden fornemmelse for nuancer, end hvis man forsøger at forsimple det komplekse!

Læs mere, køb bogen og følg med her.

Omtaler

"Den er intet mindre end et lille mesterværk som jeg uden at ryste på hånden anbefaler børn fra ca. 8-9 år og deres forældre. Hvor ville jeg ønske den fandtes da jeg var barn og hvor er vi dog priviligerede at leve i en tid, hvor vi står på skuldrene af kæmper. [...] Den gamle bibliotekar bliver sgu helt rørt over bøger som denne, der tager både børn og videnskab alvorligt og behandler begge dele med kærlighed og seriøsitet."

Kathrine Pachniuk, @bibleotekat

Williams verden. En klog og smittende indføring i himmelrummet og alderskløften (4 hjerter)
Husker du ”Sofies verden” af norske Jostein Gaarder? En bog for børn (og andre interesserede) om filosofi. Det var den mest solgte bog i hele verden i 1995. Fra Cape Town til Kirkenes. Det er ikke sikkert Gertrude Kiel når samme højder med ”Hvad himlen kan fortælle os”, der er en ”videnskabshistorie for børn”, men den kunne lige så godt have hedder ”Williams univers,” og den er alle pengene værd.

Det er en klassiker, når et opvakt barn skal holde ferie hos et mut familiemedlem. William har ikke andet valg end at bo en uge hos fru Lund alias tante Gunvor. Det ligner nedtur, men det bliver den smukkeste melodi, når kvik dreng møder nørded himmelkigger. Solen er så rød, tante! Og måske hører de to også stjernernes sang til sidst?

Sofie ramte skiven rent, fordi tiden havde brug for en (små)folkelig undren og opdatering af de store tænkere. Det skulle ikke undre, om der lige nu også er brug for at forstå mekanikken i verdensuret. Gertrude Kiel formidler så letfodet og elegant om d’herrer Brahe, Newton og Kopernikus.. Hun har også stor forståelse for spillet henover alderskløften. Der er ikke et ondt ord – eller et svært ord – i denne videnskabshistorie, som er børnevenlig helt ned i illustrationerne af Gunvor Rasmussen. Det ene spørgsmål tager det næste med sig og leder læseren fra problemerne med at placere påsken i fortiden til solens placering i vor midte og de underlige lyde, der breder sig op fra tante Gunvors ikke eksisterende kælder. Mystik skal der til!

”Hvad himlen kan fortælle os” er en klog og smittende indføring i et stof, som mange tænksomme børn måske går død i skolen i, fordi universet også skal forstås med hjertet (og stjernesangen med øret). Williams verden er for alle sanser.

Steffen Larsen, Politiken, Steffen.larsen@pol.dk
(OBS! denne anmeldelse nåede aldrig i avisen, men anmelderen har venligst givet mig lov til at bringe den på min hjemmeside alligevel)

"En rigtig dejlig bog. Smukt illustreret med poetiske akvareller som vignetter og som hele opslag. Illustrationerne er med til at underbygge bogens velskrevne tekst og skaber en helt særlig stemning. Gunvors fortælling om videnskabsmænd, der gennem historien har kigget på planeter og stjerner, flettes fint ind i historien om det venskab, som Gunvor og William opbygger i ferieugen. Her er rigtig meget at snakke om og blive nysgerrig på for både voksne og børn. [...]

Begejstret. Er bare vild med Tante Gunvor, William og historien. En fortælling, der lykkes med at blande fakta og fiktion."

Helle Laursen, lektørudtalelse, august 2018

"Bogen overrasker fra første side med et sprudlende sprog, der på både jovial og godmodig måde trækker barnet med sig på en vidunderlig rejse ud på stjernehimlen. [...] Det er et magisk fantastisk værk, der sender tydelige referencer til “Sofies Verden”, men gør det uden at blive tung og kedelig. Den fortæller om mangt og meget, men den holder tonen og bevarer læserens interesse – også når det bliver tungt.

Mette Sofie Kirkedal, bogoplevelsen.dk

"Jeg har læst "Hvad himlen kan fortælle os" med stor fornøjelse. Jeg er meget imponeret over, hvordan den får illustreret de svære informationer på en så elegant og varieret måde. Det er virkelig en svær kunst."

Louise Rosengreen, forfatter

"William stiller det ene spørgsmål efter det andet, og efterhånden som tante Gunvor kommer med sine svar, åbner en helt ny verden sig op for ham. Tante Gunvor er ikke verdens mest pædagogiske, og flere af hendes forargede kommentarer til Williams spørgsmål er ret sjove. Jeg læste bogen højt for min søn på 9 år hver aften, inden han skulle sove. Det tog lidt længere tid at læse de 252 sider end ellers, da jeg gav mig god tid til at tale om alle de ting, tante Gunvor fortalte William. Ikke nok med at han lærte en masse nyt på en sjov måde, var det også en interessant bog for mig som voksen."

Karen Rosenfeldt, bogblogger.dk

Interviews

“De fleste kan godt forstå nuancer, hvis man gider forklare dem” Interview i POV International om at formidle videnskab til børn

Interview om legetøjsminder med forfatteren på skalvilege.dk

Interview om legetøjsminder med illustratoren på skalvilege.dk